joi, 25 martie 2010

Frunză verde de gulie m-am născut cu Fu(n)dulie

Anul de groază 1961 incepe tragic la Fundulea.

1 ianuarie 1961 rămâne o zi de coşmar în viaţa satului dintre noroaie şi bălţi.
Nu vine nici poştaşul, lampa de gaz pălpăie prevestind parcă ceva îngrozitor în vreme ce pisicile se zburlesc spre uşa prin care străbate urletul lugubru al cânilor înfricoşaţi.Ce să fie?


Se naşte Gabiţă la ceas de taină la margine de tarla la Fundulea unde se termina harta, loc uitat de istorie aşa cum la gura sobei îşi aminteşte primarele... "Fundulea lipseste de pe harta Tarii Romanesti intocmita la 1700 de catre marele stolnic Constantin Cantacuzino, harta pe care apar circa 50 de asezari din judetul Ilfov."

Paguba odată produsă, puradelul şi-a trăit primii ani printre mormanele de bălegar, cenuşa de la gura sobei şi stoic ca un viitor oştean cu destinul însemnat cu creionul chimic şi proaspăt scuipat în frunte să îi poarte noroc. Mai tarziu de la scuipatura asta a rămas sireacul Biţu cu două manifestări post traumatice.

Primul constă în mişcări involuntare de a îşi curăţa fruntea şi părul de scuipaţi, gest mascat abil în anii postmaidanezi cu un pieptăn care de fapt a dus şi la porecla de gabi Fixativ. Al doilea e mai complicat dar a început să se manifeste ca o inclinaţie spre muzică deoarece Biţu se trezea din te miri ce cântand Steaua Sus Răsare. În mod sigur sireacul cânta de foame dar vrajitoarele din jurul sobei i-au prezis viitor strălucit şi carieră dacă nu de piatră atunci măcar militară. De aceea se tot visa el general încă de când muta tăvile la popota de la Capul Midia unde ajunse din foame şi nevoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu